28 Temmuz 2016 Perşembe

Gizli Şeker Nasıl Anlaşılır ?

Gizli Şeker Hastalığı ve Beslenme Dengesi


Diyabet bir hastalık olarak belirgin bir şekilde ortaya çıkmadan önce 10-15 yıl süren sessiz bir dönemi ile gelişim seyretymektedir. Bu yüzden bu döneme “gizli şeker” adı veriliyor. Gizli şeker hastalığı, açlık durumundaki kan şekeri normal iken tokluk durumundaki kan şekerinin normal olan değerlerden farklı olmasıyla kendini belli eder. Gizli şeker hastalığı teşhisi için açlık kan şekeri değerlerine bakılması yeterli değildir.

Özellikle karbonhidratlı, yağlı ve şekerli besinlerin alınmasının ardından yapılan testler daha sağlıklı sonuçlar verecektir. Gizli şekerin altında yatan en önemli neden, insülin direnci. Kontrol altına alınmazsa bir süre sonra klinik diyabet gelişebilir. Hızlı yemek yeme, açlıkta fenalık hissi, sinirlilik, çarpıntı, tatlı krizleri, yemekten sonra yorgunluk ve uyku, gizli şekerin habercileri olabilir.


Bu bulgular varsa erken tanı için hemen bir hekime başvurun ve kesinlikle ertelemeyin. Bu bulgular diyabetin habercisi olabilir ve doğru bir tedavi programıyla yaşam boyu diyabetin önlenmesi mümkün.

Gizli Şekerin Belirtileri


Kilo fazlalığı olan kişiler ile 45 yaşın üzerindekilerin test yaptırmaları veyüksek tansiyon ve kolesterolü olan kişilerin de belirtilerin önceden anlaşılabilmesi için önemlidir. Bunula beraber, gizli şeker hastalığının ağız kuruluğu, bol su içme, sık idrara çıkma, kilo kaybı ve belirgin halsizlik şeklinde kendini gösterdiği bilinmektedir.

Gizli şeker belirtileri bulunan kişileri, glikoz yükleme testi yaptırmaları durumun netleşmesi açısından kritik önemdedir. Açlık kan şekerinin 105 mg/dl'nin üzerinde çıkmasının gizli şeker belirtisi olduğu unutulmamalıdır.

Açlık kan şekeri ölçümüyle diyabet değerleri normal ya da düşük çıkabilir. Ancak gizli şeker belirtileri gösteren kişilerin mutlaka yükleme testi yaptırmaları gerekir. Gizli diyabet olup olmadığı bu şekilde belirlenir. Test neticesinde kan şekeri 200 miligramın üzerindeyse diyabet vardır. Eğer kan şekeri değerleri 140 miligramın üzerindeyse bozulmuş şeker kontrolü vardır ve bu kişiler ileride diyabet olabilirler.

Gizli Şekerde Beslenme



Şeker hastalarının, herkesin sağlıklı beslenmek adına yapması gerekenleri, her gün yapmak mecburiyetinde oldukları unutulmamalıdır.  3 ana 3 ara öğünü, mutlaka aksatmadan yapmaları, karbonhidratlı besinlerin ölçülü bir şekilde alınması ve vücuttaki şekerin bu şekilde dengede tutulması gerekmektedir.

Beslenmede sebze ve meyve ağırlıklı besinler tüketilmeli, bu besinlerinde kabukları ile beraber alınması gereklidir. Beslenme programlarının kişiyi çok aç bırakmayacak şekilde ara öğünlerle desteklenmesi gerekmektedir. Uzun süre açlık hisseden vücut, şekere duyduğu ihtiyacı daha fazla hissedecek ve tedavinin olumsuz şekilde etkilenmesine yol açacaktır.

Ara öğünsüz, karbonhidratsız beslenmenin zararlı olduğu unutulmamalı, Pilav, makarna, çorba, ekmek gibi ürünler tüketilebilirken,kıesinlikle denge bozulmamalı aşırıya kaçılmamalıdır. unutulmamalıdırki; vücudumuzda toplam kalorinin yüzde 50’si karbonhidrattan gelir, karbonhidrat içermeyen diyetlerin hepsi tehlikelidir.

Bunula beraber, Yağ oranlarının yüzde 30 olması gerekiyor. Yüzde 15-20 arası da protein alımı gerekli. Ara öğünlerde meyve ve kuruyemiş tüketimi oldukça önemli. Günlük bir avuç kuruyemiş, bir meyve 5-6 badem ya da 2 ceviz, insülin direncini kırmada etkilidir. Doğal tatlandırıcıları, alternatif olarak kullanabilirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder