28 Temmuz 2016 Perşembe

Kalp Krizi Nasıl Anlaşılır

Kalp Krizi Nasıl Anlaşılır ve İlk Müdahale


Kalp krizi, kalbe gelmekte olan kanın; yüksek kolesterol, sigara kullanımı, hipertansiyon, metabolik sendrom, obezite, diyabet, aşırı üzüntü, depresyon gibi nedenler bağlı olarak kalbe kan gelmesini sağlayan koroner damarlar, belli bir süre içinde yağ yüzünden tıkanır ve bu durum kalp krizinin oluşmasına sebep olur. 

Kalp krizinin en önemli belirtisi göğüs ağrısıdır.Çok sayıda göğüs ağrısı tipi vardır. Bunların büyük oranı kalpten kaynaklanmayan göğüs ağrılarıdır. Kalbe, yani damar tıkanıklığına bağlı ağrı genellikle göğsün ortasındadır. Ağrı, yanma veya baskı şeklindedir. Sol kola, bazen de sağ kola yayılabilir. Çeneye veya sırta da yayılabilir. Kalbe bağlı ağrı eforla yani hareketle kötüleşir. Ağrıya çoğu zaman mide bulantısı ve terleme eşlik eder.


Kadınlarda Kalp Krizi


45 yaş üzeri veya menapozdaki kadınlarda, şişmanlık, şeker hastalığı, hipertansiyon, sigara içimi, iyi kolesterolün düşük olması, kötü kolesterolün yüksek olması özellikle kadınlarda kalp krizi riskini arttırırmaktadır.Kadınlar için kalp krizi belirtileri göğüs ağrısı erkeklere oranla daha hafif ortaya çıkarken, göğüs ağrısı olmadan da sırtta, kolda, boyunda ve çenede ağrı hissedilebilmektedir.
 
Ancak kadınlarda, diyabet hastalarında ve yaşlılarda ağrı bu bahsettiğimiz tipik karakterin dışında olabilir. Diyabet hastaları ve yaşlılar hiç ağrı hissetmeyebilir. Özellikle yaşlılarda kalp krizinin ilk belirtisi ani bayılma olabilir.

 Kalp Spazmı mı Yoksa Kalp Krizi mi ?


Kalp spazmı ile kalp krizinin belirtileri hemen hemen aynıdır. Göğüs ortasında ağrı, çeneye kollara yayılma eğilimi ve sıkıntı… Ancak kalp krizinde kişi ciddi bir ölüm korkusu ve yoğun sıkıntı hisseder. Terleme, mide bulantısı ve kusma gibi bulgular da görülür.

Kalp Krizi Esnasında


Kriz sırasında kalp kası yeterli oksijen alamaması nedeni ile gerekli olan fonksiyonlarını yapamaz hale geliyor. Süre uzadıkça kalp kası geri dönüşümsüz olarak fonksiyon kaybına uğramaya başlıyor. Hastanın kalp krizi sırasında hayatını kaybetmesinin en büyük nedeni, yeterli enerji alamayan kalbin ritminin bozulması oluyor. 

Bu ritm bozukluğunun kalbin yeterli kan devranı yapmasını engellemeye başlaması ile önce hasta aşırı yorgunluk ve halsizlik hissediyor. Durum düzelmezse hastanın şuuru kapanıyor. Kalp fonksiyonlarında bozulma çok ilerlerse bu defa kalbin pompa yetersizliği veya enfarktüs komplikasyonları ortaya çıkabiliyor.

 Kalp Krizi Anında Hemen !


Kalp krizi esnasında , bulunduğunuz yerin kapısını aralık bırakın. Bu, yardıma gelecek olan kişinin işini kolaylaştırmış olur. Kuvvetli öksürük geçici olarak kan akımını artırabilir. Yeni başlamış bir pıhtıyı yerinden sökme ihtimali çok düşük olsa da burun deliklerinizi kapatarak kuvvetli biçimde öksürün. 

Evde aspirin varsa, bir bardak su ile alın. Kesinlikle bir şey yiyip içmeyin. Pencereyi açarak odaya oksijen girmesini sağlayın. Yardım gelmesini, yatarak ya da oturarak bekleyin. Kesinlikle ayakta beklemeyin. Çünkü kalp krizi ile hastaneye gelen bir hastanın bir travma sorunu olmaması gerekir. 

Eğer kişi düşerek başını çarpmışsa, kalp krizi ile ilgili yapılacak tedaviler, başa alınan darbe nedeniyle yapılamayabilir. Soğuk ya da sıcak suyun altına kesinlikle girmeyin. Özellikle soğuk su böyle durumlarda çok tehlikelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder