23 Ekim 2015 Cuma

İshale Neye İyi Gelir

İshale İyi Gelen Bitkiler Nelerdir


İshalin tedavisinde beslenme büyük bir yer tutmaktadır. Özellikle ishal geçiren yiyecekler ve besinler adını verdiğimiz yiyecekler sayesinde hem ishal daha kısa sürmekte ve çabuk iyileşmekte, hem de ishalin şiddeti azalarak özellikle bebeklerde görüldüğü takdirde bebeğin büyümesini sekteye uğratmamaktadır. 

Yetişkinlerde görülen ishal ise gideren gıdalar sayesinde daha az yıpratıcı olarak kilo ve su kaybını en aza indirmektedir.

Özellikle, beyaz pirinç veya pirinç suyu ishal sırasında tüketilecek faydalı ve düşük lifli yiyecektir. Bu ihtiyaç duyulan nişasta ve besin değerini sağlar. Ayrıca pirinç suyu kaybedilen suyun yerine konulmasına da yardımcı olur. İshal sırasında kaybedilen potasyum da sindirimi kolay olan muzdan alınabilir. İshal sırasında da tüketimi önerilir.

Çoğu zaman gıda zehirlenmeleri ile ortaya çıkan ishal, bazı hastalıklar, ilaç yan etkileri ve virüs, bakteriler ilede yaşanabilmektedir. Genelde çok sıvı tüketildiğinden sindirimi güç olmayan yiyecekler ile bol sıvı alınması gerekmektedir. Süt, kafein, baharatlı, yağlı gıdalar tüketilmemelidir. Ekmek, pirinç, muz ve elma en faydalı yiyeceklerdir. 

Genelde düşük lifli gıdalar kullanılması gerektiğinden pirinç ve pirinç suyu içinde ki nişasta nedeni ile faydalıdır. Elma ishale iyi gelir fakat, elmanın kabuğu ishali şiddetlendireceğinden soyulmuş elma tüketilmelidir. Böğürtlen ve böğürtlen suyu, limon suyu ishale iyi gelen içeceklerdir.

İshale İyi Gelen İçecekler


İncir Yaprağı, Pek bilinmesede ishal tedavisinde incir ağacının yaprakları etkili bir çözüm olduğunu söylemekete hiç bir sakınca yok. Bunun için; İncir ağacının yapraklarından 3-4 adet alıp, yaklaşık olarak bir su bardağı klorsuz suda kaynatarak içniz, Yada bir bardak kaynayan suyun içerisine 4-5 gram karanfilin kökünü koyarak, 10 dakika boyunca kaynatın. Daha sonra hazırlanan bu bitkisel formülden her gün 2 bardak içiniz.

Adaçayı İle İshali Durdurma; Adaçayı içerek ishali önleyebilirsiniz. Bir bardak kaynayan suyun içerisine 9-19 gram adaçayı koyun ve bekletin. Demlendikten sonra bu çaydan günde 2-3 bardak tüketebilirsiniz.

Böğürtlen Suyu; Böğürtlen de ishal sırasında iyi gelir. Kendisi meyve olarak veya suyu tüketilebilir. Hatta bir çay kaşığı yenibahar ile karıştırılırsa daha da etkili olur. Suyu yararları olan diğer bir meyve de limondur. Günde 3-5 defa taze sıkılmış suyu içilebilir.

Elma Sirkesi; doğal bir antiseptik olan elma sirkesi bağırsakların ve tüm sindirim yolunun temizlenmesine yardımcı olur. Ayrıca elma sirkesi içinde bulunan “pektin” maddesi dışkının sertleşmesini ve ishalin hafiflemesini sağlayabilir. Her öğünden sonra dolu su bardağına 1-2 çay kaşığı sirke karıştırarak içebilirsiniz.

Zencefil çayı: Zencefil çayı, mide bulantısı ve kusmada oldukça etkili bir çaydır. Bu nedenle hamilelik döneminde de sabahları tavsiye edilen bu çay, uzun süren mide bulantılarının son bulmasında etkilidir.

Papatya çayı: Papatyanın rahatlatıcı ve sakinleştici etkisi, papatya çayında da mevcuttur. Orta dereceli mide bulantısı ve ağrıları için ideal olan papatya çayı ayrıca stres ve sıkıntıya bağlı mide rahatsızlıklarının da tedavisinde kullanılabilir.

Yeşil çay: Lifli yapısı sayesinde ishale iyi gelen bitki çayları arasında ilk sırada yer alan yeşil çay, bal ile karıştırılarak içildiğinde daha çok etki gösterir. Siyah çayda vücudun kaybettiği sıvı miktarını yerine koymak için bol bol siyah çay içilebilir.


İshal Tedavisinde Bitki Çayları Nasıl hazırlanmalı


Bitkilerden elde edilecek olan çayların demlenmeleri kısa süreli yapılmamalıdır. Dinlenme yada demlenme süreleri uzun olmalıdır. 5 dakika kaynatıp içilmesi doğru değildir. En az 15 dakika kadar dinlendirilmesi yerindedir. Zaten demleme süresinde bekletildikçe kıvamında koyulaşma görülür. Kıvamı koyulaştıkça özellikle lifli bitkilerdeki etken madde demlenme diye tabir ettiğimiz biçimde yoğunlaşara, dolaşım yollarındaki sıvı dengesizliğini düzene sokarken aynı zamanda antioksidadif etkisiylede iyileşlmeye yardımcı olur.


İshale İyi Gelen Besinler


İshal süresince dikkat edilmesi gerekenlerin başında beslenme alışkanlıklarının düzene sokulmasıdır. Ancak bunu yaparken, bazı besinlerin önemi daha da öne çıkmakta ve özellikle tüketim şekillerine özellikle dikkat edilmelidir. Şimdi bunlara kısaca bir göz atalım.

Kepek: İshal tedavisindeki en etkili besin kepektir. Özellikle , gün aşırı 1 yemek kaşığı kepeği beslenmenize ekleyerek ishalin daha kısa sürede geçmesini sağlayabilirsiniz. Ancak kahvaltılık gevreklerde bulunan kepek ya da kepekli ekmek gibi işlenmiş kepek değil, işlenmemiş doğal kepek tüketmeniz gerekiyor. İşlenmemiş kepeği çorbalarda ve yemeklerde kullanabilirsiniz. Kepeğin özelliği her tanenin kendi ağırlığının 8 katı kadar su emebilmesi ve ishal sırasında bağırsaklarda biriken suyu azaltmasıdır.

Pirinç: İshal tedavisinde ilk olarak yapılması gereken,  dışkının sertleşmesini sağlamak ve normale döndürebilmek için düşük lifli, bağlayıcı gıdaların tüketilmesi önerilmektedir. Beyaz pirinç düşük lif içeriğiyle bu kategoriye girer ve ishali bastırmak için kullanılabilir. Esmer pirinç lifli olduğundan ve bağırsakları daha da yumuşatacağından ishal sırasında tüketilmemelidir. Ayriyetten ishal olma hali uzun sürüyorsa ve pirinç yemekte zorlanıyorsanız yarım kase beyaz pirinci 3 kase suda 45 dakika beklettikten sonra süzerek suyunu içmekte etkili bir tedavi yöntemi olacaktır.

Patates: Bağırsakların normal çalışma sistemine dönmesine yardımcı, bağlayıcı bir besin olan patates, hem sindirim sistemini zorlamaz hem de besleyicidir. İshal durumunda özellikle kaynatılarak elde edilebilen patates püresi sindirim sisteminizi çok hızlı bir şekilde düzene sokacaktır.

Havuç: Havuç Püresinin de yabana atılmaması gereken bir ishal kesici olduğu unutulmamalıdır. Bunun İçin, 1-2 havucun dış kısmını soyduktan sonra kaynatın ve sıcakken kaşıkla ezerek püre kıvamına getirin. Her 15 dakikada 1 çay kaşığı yiyerek ishali hafifletebilirsiniz.

 

İshal Hastalığında En Etkili Çözüm: Kuru Karanfil


Karın ağrılı ishal rahatsızlıklarında  kuru karanfil bağırsaklardaki ödolamış hareketliliğini bir kaç saat içinde dengeye kavuşturmaktadır. Ancak karanfil, çay olarak içilmemeli oda sıcaklığındaki su ile alınmalıdır. Aynı zamanda, tüketeceğiniz karanfillerin raf ömrünün bir yıldan daha fazla olmamasına önem veriniz.. Karanfilin taze ve kullanılabilir durumda olduğunu basit bir yöntemle anlayabilirsiniz. Kuru karanfili iki parmağınızın arasında ezmeye çalışınız, eğer kolayca kırılıp ufalanıyor ise, kullanmayınız.

Ancak burada dikkkat edilmesi gereken durum, trombozit (platelet) düşüklüğü sorunu yaşayan hastaların karanfil tüketmelerinin sakıncalı olduğudur. Özellikle bazı ilaçlar, yan tesir olarak trombozit düşüklüğüne neden olabilmektedir. Bu türden ilaçları kullanan hastaların karanfilden uzak durmaları gerekir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder