23 Ekim 2015 Cuma

İshal Nasıl Anlaşılır ?

Neden İshal Oluruz ?

İshalin en sık karşılaşılan nedenleri başında, mide hastalıkları, aşırı sıcak/soğuk ortamlarda uzun süre kalmaya bağlı gelişen hastalıklar ve bağırsak iltihabı gibi durumlar olarak baş göstermektedir.

Bununla beraber, yediğimiz bozuk yiyecekler, alkol tüketimi, bakteri ve parazitler, kullandığımız ilaçlar veya laktoz intoleransı gibi pek çok farklı nedenden dolayıda ishal oluruz.

Çoğu zaman gıda zehirlenmeleri ile ortaya çıkan ishal, bir hastalık olmamakla beraber bir çok nedene bağlı yaşanan rahatsılıkların yarattığı bir semptomdur. 


İshal Nasıl Anlaşılır ?


Bazı hastalıklara, ilaç yan etkilerine bağlı olarak yaşanabilmektedir. Bağırsak enfeksiyonlarının çoğunda ishale bağlı olarak ateş ve kusma belirtileri en sık yaşanan rahatsızlıklardır. Kalın bağırsağın yeterince sıvı emmemesinin sonucu olarak sıvı dolaşımın dengesizleşmesi ve dolaşım yollarındaki kas ve liflerdeki gevşeme , dışkılama sürecinin kontrolünün ve periodunun bozulmasıyla anlaşılan ishal hastalı hafife alınmaması gereken bir rahatsızlıktır.

İshal Hastalığı Basite Alınmamalıdır.


Ancak uzun süren, sık sık tekrarlayan, susuzluk ve sıvı kaybına neden olan, ateş yapan veya kanlı dışkının görüldüğü ishal, ciddiye alınmalı ve mutlaka hemen bir doktora başvurulmalıdır. İshal normalde tehlike oluşturmadığı halde, bu belirtilerle birlikte meydana geldiğinde daha ciddi bir sağlık sorununa işaret ediyor olabilir.  

Bu durumlarda, örneğin dizanteri, kolera, botulizm veya Crohn hastalığı gibi kronik bir duruma işaret edebilir. Apandisit hastalarında genelde ishal olmasa da apandis patlamasının sık görülen bir belirtisidir. İsdhal Radyasyon hastalığının da bir sonucu olarakta yaşanabilir.

İshal ve Antibiyotik İlişkisi

Bunların yanında, antibiyotiklerde ishale neden olabilir. Bunun nedeni ise, antibiyotiklerin bağırsaktaki doğal bakteri türleri üzerinde olumsuz bir etkisidir. Antibiyotik yüzünden kötü bakterilerin yanı sıra sindirime yardımcı olan faydalı bakterilerin de yok olmasıyla, bağırsaktaki bakteri dengesi bozulur ve antibiyotik tedavisinin tamamlanmasından ardından ishal yaşanaır.

İshal Tedavisinde Kullanılan İlaçlar


Endosin Süspansiyon;
akut ve kronik ishal vakalarında önerilen bu ilaç bağırsak enfeksiyonları, ishale neden olabilen hastalıklar ve enfeksiyon hastalıklarının yol açtığı yerel salgınlar da kullanılması önerilmektedir. Ayriyetten çocuklar arasında yaşanan salgınlarda da özellikle bağırsaklarda antiseptik etkisiyle kullanılır.

10 yaşın üstündeki çocuklarda ve yetişkinlerde günde 2-4 ölçek, 1 yaşın üstündeki çocuklarda günde 2-3 ölçek, 1 yaşına kadar olan çocuklarda günde 1.5-2 ölçek kullanılır. Tedavi süresi 7 gündür.

Dıafuryl Süspansiyon;  Genellikle bakteriyel durumların yol açtığı ishal vakalarında önerine bu ilaç invazif olmayan genel durum bozukluğu, ateş, enfeksiyon yada toksisite belirtilerinin görülmediği akut isal tedavisinde kullanımı önerilmektedir. Çocuklarda 10 yaşın üstündeki çocuklarda ve yetişkinlerde günde 2-4 ölçek, 1 yaşın üstündeki çocuklarda 2-3 ölçek, süt çocuklarında 1-3×1/2 ölçek kullanılır. Tedavi süresi 7 gündür.

Llopermid Tablet; akut kısa süre içinde gelişen ishal, iltihabi bağırsak hastalıkları ve kronik diyarelerin semotomatik tedavisinde öerilir. İshal başlar başlamaz bu karışımın kullanılması etkisi açıdan önemlidir. İlacı içmeyen yada içemeyen çocuklara 5-10 dakika ara ile kaşık, kaşık verilebilir.

İshalli çocuğa bir günde en az kilosunun sayısında çay bardağı dolusu karışımı içmelidir. Yetişkinler her sulu dışkılamadan sonra 1 bardak içebilirler.

Reflor ; antibiyotik tedavisine bağlı ishal gibi sindirim sistemi rahatsızlıkların önlenmesi içindir. Tedaviye çok iyi cevap veren bu ilaç yaklaşık 24-48 saat içinde etkisi kendini göstermeye başlar.

Kullanım şekli, yetişkinlerde günde 1 veya 2 doz, çocuklarda günde 1 doz kullanılır.  Bir bardak sıcak olmayan su veya şekerli su içinde karıştırılarak içilmeli ve alkol içermemalidir. İlaç günün herhangi bir saatinde alınabilir. Ancak, çok hızlı bir etkiyi sağlamak için yemek yeme saatlerinin dışında alınması önerilir.

Konu hakkında " İshale Ne İyi Gelir " başlıklı yazımızında dikkate değer olduğunu vurgulayarak, iyi okumalar dilerim

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder