5 Ekim 2015 Pazartesi

Öksürük Ve Nedenleri

Öksürük

Zaman zaman ciddi sağlık problemlerine işaret eden öksürük, vücudun enfeksiyona, bakterilere ve alerjenlere verdiği doğal tepkidir ve bu durum her mevsimde farklı nedenlerle oluşabilecek öksürük, vücudun kendini savunma mekanızmasının en önemli göstergelerindendir.

Nedeni ne olursa ölsün öksürüğün normal rutinin dışında rahattsız edici biçimde yaşanması durumunda ilk yapılması gereken , bulunulan alanın havalandırılması ve boğazı yumuşatacak sıvı tüketimidir.

Öksürük boğazı temizlemeye yarayan bir savunma mekanizması gibi düşünülebilir. Geniz akıntısı gibi basit birçok neden kaynaklanabileceği gibi, akciğer enfeksiyonları gibi ciddi problemlerden de kaynaklanabilmektedir.

Öksürüğe karşı önlem olarak, ilk yapılması gereken, hastanın bulunduğu  odayı havalandırmak ve nemlendirmek olmalıdır. Hasta ise, bol sıvı tüketmeli, özellikle, bitki çayları içmelidir. Öksürüğün sebebinin bilinmesinde fayda var.

Sigara kullanımı, alerjik faktörler, solunum problemleri gibi birçok etkenin de ortaya çıkarabileceği öksürük tedavisinde kullanılmak üzere piyasada birçok farklı şurup ve ilaç bulunuyor. Ancak zaman zaman oldukça acı verecek bir hisse sebep olabilen öksürük krizlerinin, önüne geçmek için ilaçların dışında özellikle bitki ve bitki çaylarından da yararlanılabilir.

En Sık Karşılaşılan Öksürük Tipleri



Tıp literatüründe onlarca değişik tipi tanımlanmış olan öksürük tiplerinin mevsimsel ve yaşanış biçimleriyle genellikle sıkça karşılaştığımız, kuru öksürük, astım öksürüğü, balgamlı öksürük , nöbet halinde öksürük ve kronik öksürük gibi en bilinen tiplerini kısaca özetlemek gerek.

Kuru öksürük


Kuru öksürükte balgam çıkmaz. Gırtlak, soluk borusu ve bronş iltihaplarında, akciğer zarı hastalıklarında, veremin başlangıç döneminde görülen öksürük türüne örnektir.

Astım Öksürüğü


Astım öksürüğü, astım krizlerine bağlı olarak gelişen bir öksürük tipidir. Hırıltı solunum ve nefes darlığı ile karakterizedir. Krizler gece ve sabaha karşı daha fazladır. Hastanın alerjenlerle teması, keskin kokular, sigara dumanı gibi irritanlar da öksürük krizine neden olabilir.

Balgamlı öksürük


Balgamlı öksürük türüde değişik miktarlarda da olsa balgam her zaman vardır. Ama hastanın küçük çocuk, yaşlı vb. olması gibi durumlarda öksürükle dışarı çıkarılamaz, yutulur. Kekik, anason, ökaliptus ve nane içeren ilaçlar fayda verir. Bunlar solunum yollarını dezenfekte eder. Balgamlı öksürük‘ün yumuşatılmasında bu gibi bitkilerin karışımından elde edilen merhemlerin göğüs ve sırta sürülmesi de fayda verir.

Nöbet Halinde Öksürük


Nöbet halinde öksürük, Derin ve gürültülü bir soluk almayla kesilen, arka arkaya şiddetli öksürüklerden oluşur. Tipik olarak boğmacada görülür, ama bronş mukozasının zedelendiği durumlarda ya da solunum yollarına yabancı cisimler kaçtığında da ortaya çıkabilir.

Kronik Öksürük


Kronik, yani uzamış öksürükler çocuklarda astım, kistik fibrozis adını verdiğimiz genetik özellik içeren hastalıkları düşündürürken, erişkinde eğer buna balgam ilavesi var ise astım, müzmin bronşit, tümör, kalp yetmezliği, veremi hatırlatabilir.

Balgamsız ve uzun süreli bir öksürük var ise sinüzit kökenli bronşitler, astım, reflü ve bazı tansiyon ilaçlarının yan etkisi düşünülebilir. Uzamış öksürükler psikojenik kökenli de olabilir. Bu öksürükler huzursuzluğa bağlı olarak ortaya çıkabileceği gibi, heyecanlanınca ve sinirlenince ortaya çıkabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder