5 Ekim 2015 Pazartesi

Öksürüğe Ne İyi Gelir

Neden Öksürürüz


Öksürük, esasında akciğerleri mekanik, kimyasal ve termal etkenlere karşı koruyan bir reflekstir ve bu yönüyle solunum sisteminin savunma mekanizmalarından biridir. Amacı, yabancı maddelerin havayollarına girmesini önlemek ve bunların ve havayollarındaki salgıların dışarı atılmalarını sağlamaktır.

Öksürüğün ortaya çıkmasına sebep olan duyarlı bölgelere öksürük reseptörleri denir. Bunların en çok bulundukları yerler gırtlak, ana nefes borusu ve büyük bronşlardır, ama burun, sinüsler, yutak, kulak zarı, dış kulak yolu, kalp zarı ve hatta midede bile öksürük reseptörleri bulunur. Tüm sağlıklı insanlar, havayollarını tahriş edecek kirli, dumanlı veya soğuk hava solunduklarında ya da solunum yollarına yabancı olan bir madde kaçtığı zaman hemen öksürmeye başlarlar.


Öksürük


Öksürük genellikle, göğüs, boğaz veya karın boşluğunda meydana gelen bir rahatsızlık belirtisi olarak ortaya çıkar.  Öksürük bir hastalık değil bazen de hastalık belirtilerinden biri olduğu için öksürüğü kesici ilaç yazmak yerine öksürüğün sebebini tespit ederek, gidermeye yönelik tedaviler uygulamak en doğru yöntemdir

Öksürüğe karşı önlem olarak, ilk yapılması gerekenler: Hastanın bulunduğu  odayı havalandırmak ve nemlendirmek olmalı. Hasta ise, bol sıvı tüketmeli, özellikle, bitki çayları içmelidir. Öksürüğün sebebinin bilinmesinde fayda var.

Öksürüğün nedenin anlaşılması sürecinde bir doktor tarafından teşhisin yapılması tedavi açısından önemli bir adım olurken, kullanılması gereken ilaçların yanında bitkisel destekleyiciler özellikle bitki çaylarının tüketilmesi, öksürüğün giderilmesi açısın önemli olcaktır. Şimdi buna paralel olarak, hangi bitki çaylarının nasıl içelmesi gerektiğine bir göz atalım.

Öksürüğe İyi Gelen Bitkiler ve Çayları


Ihlamur


Öksürük denilince ilk akla gelen çay ıhlamur. İçerisindeki bileşenlerden flavonoidler; iltihap giderici ve ağrı kesici etki gösterirken, musilajların; tahrişi önlediği ve boğazı yumuşattığı yönünde birçok veri mevcut.

Bu nedenle öksürüğe karşı günde 2-3 bardak çay içebilirsiniz. Tedaviye yönelik kullanılan ıhlamur çayına şeker ilave etmeyin. Şeker, çaydaki etkili bileşenlerle reaksiyona girebiliyor. Bal ilavesini ise 40 derecenin altındaki sıcaklıklarda yapmak gerekiyor.

Zencefil


2-3 parça parmak ucu kadar zencefil,iri bir tutam ıhlamur,1 çay kaşığı hibiskus,1 çay kaşığı şahtere otunu 1 su bardağı kadar suda 3-4 dakika kaynatın.2-3 dakika demlendirdikten sonra için. -Şekeri fazla kullanmak doğru değildir. Günde 2-3 kere meyankökü çiğnemek de yararlıdır.Ayriyetten; Toz zencefil ile bal karıştırılarak yenilirse öksürüğe iyi gelir.

Adaçayı


Toksinlerin vücuttan daha hızlı atılmasını sağlayan adaçayı aynı zamanda kuru öksürüğe karşı boğazı yumuşatmak içinde kullanılabilir. Eğer boğaz ağrınız varsa adaçayını demledikten sonra soğutun ve bir kaç damla limon ekleyerek gargara suyu olarak kullanın.

Nane - Limon


Adına şarkılar bile yazılmış olan bir geneleksel karışım olan Nane Limon Çayı soğuk algınlığı tedavisinde ve öksürüğe karşı en etkili bitkisel çaylardan biridir. Bu karışımın etkisini arttırmak için naneyle eşit miktarda civanperçemi ve bir miktarda bal ekleyebilirsiniz.

Yeşil Çay


Yeşil çayın yüksek antioksidan özelliği artık herkes tarafından bilinirken Kakule ile birleşen yeşil çayın hem bağışıklık sistemi hem de boğaz yolu enfeksiyonlarında etkisi büyük. Yoğun derişimli çayı gargara olarak kullanabilirsiniz ve kakule ilaveli yeşil çayı günde 2-3 fincan kadar tüketebilirsiniz. Fakat hipertansiyon veya taşikardi probleminiz varsa günde 2 fincanı geçmeyin.

Andız Pekmezinin yanı sıra Kuşburnu, Isırgan, Şahtere ve Hibiskus çaylarını içmek de öksürüğe iyi gelir.Ebegümeci kaynatılır,zeytinyağı ve limon katılarak bol bol yenirse göğsü yumuşatır. Öksürüğü hafifletir ve balgam söker.

Bitki Çayı Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler


Her bitkinin kendine has, özel toplama zamanı vardır. Bitkiler bu özel top­lama zamanlarında toplanmalı ve kurutma aşamasında dikkatli olmak gere­kir. Eğer kullanılacak kısım bitkinin köküyse güneşte, çiçekleriyse gölgede ve rüzgârda kurutmak gerekir.

Bitki çaylarının bir kısmı demlenerek içilebildiği gibi bir kısmı da kaynatılarak içilmeli. Bu iki yöntem birbirinden çok farklı. Bitkilerin odun, kabuk, kök gibi kısımları kaynatılarak hazırlanmalı ve ortalama süre 30 dakika olmalı. Bitkilerin yaprak, çiçek gibi kısımları ise demlenerek hazırlanmalı ve demleme süresi 5-20 dakika civarında olmalı. Her bitkinin çayı olmuyor. Bitki bileşenlerinin sıcak suya dayanıklı olması gerekiyor. Bitki çayları tedavi amaçlı kullanılıyorsa şeker ilave edilmemelidir.

    Bitki çaylarının etkisini gösterebilmeleri için açken tüketmelisiniz, yemekten 30 dakika önce veya 1-2 saat sonra içmeye özen gösterin. Çay hazırlanması aşamasında taze su kullanın. Aksi takdirde suyun içerisindeki mineraller değiştiği için çayın kalitesi olumsuz etkileniyor. Uçucu bileşenlere sahip çaylar için ağzı kapaklı fincanlar kullanın. Bitki kısımları çay yapılmak üzere ufalandığında oksijen ile temasa açık hale gelip değişime uğrayabiliyor. Kapalı kaplarda saklayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder