5 Ekim 2015 Pazartesi

Diş Ağrıları ve Nedenleri

Diş Neden Ağrır


Diş ağrısı dişin içi ya da çevresinde oluşur. Ağrı iltihaplı dişten veya diş etinden tahriş olmuş diş sinirinden sinüsler ya da çenede bulunan bir problemden kaynaklanır. Diş ağrıları genellikle zonklama şeklinde ve oldukça rahatsız edici olarak duyulur. Ağrı gittikçe şiddetlenir ve bazen dayanılmaz bir hal alır. Özellikle abse gibi iltihabi bir durum varsa dışarıdan farkedilecek kadar şişliklere neden olabilir.
 
Başlıklar halinde diş ağrılarının nedeni sıralayacak olursak;


  1. Eğer dişlerde soğuk hasssiyeti varsa, sebepleri şunlar olabilir: Yeni başlamış çürük, dişin boyun bölgesinde çatlak ya da aşınmalar oluşması, dolgu olan dişlerde açılma, aşınma veya kırılma olması.
  2. Sıcak hassasiyeti varsa dişin sinirlerinde bir iltihaplanma başlıyor demektir. Derine gitmiş bir çürük de düşünülebilir.
  3. Gıcırdatmaya bağlı oluşan kırılma veya çatlama varsa ağrı oluşabilir.
  4. Çiğnerken ağrı ortaya çıkıyorsa, dişlerin arasındaki fizyolojik boşluktan dolayı oraya giren yemek artıkları ya da çürük boşluğunun içine giren yemek artıkları diş etine baskı yapıyor olabilir.
  5. Diş, kemik desteğini kaybetmişse, ki bu kayıp daha çok diş taşı varlığından olur, dişin herhangi bir hareketinde, üzerine basarken ağrı yapabilir.
  6. Özellikle yirmilik dişlerin çene içerisinde gömülü kalması, çene içerisinde iltihaplanmaya sebep olması, çarpık çıkması gibi sebepler ağrılara sebep olabilir.

Çürük Diş Ağrıları


Diş ağrıları sebepleri içerisinde en yaygın olarak karşılaşılan diş çürükleridir.  Bu durum özellikle yeterli olmayan ya da kötü ağız hijyeni ile açıklanabilir. Ağız içine yerleşen bakteriler şekerli ve unlu  besin kalıntıları ile asit meydana getirir ve bu da dişin koruyucu tabakasıolan ve çok kuvvetli bir yapıdaki mineyi zayıflatır.  Ancak ağrının oluşum nedeni sadece bunula aıklamak yetersiz kalır. maddeler halinde dişin hassaslaşması ve ağrı oluşumuna neden olan durumlar kısaca şöyle özetlenebilir.
 
  • Dişlerin sert hareketlerle fırçalanması

Sert ve kaba diş fırçalama dişin dentin adlı tabakasının ortaya çıkmasına ve enamel adlı tabakasının aşınmasına neden olabilir. Ayrıca dişetlerinin çekilmesine ve koruyucu özelliğinin kaybetmesine de neden olabilir.
  •  Dişeti çekilmesi

Dişetlerinin çekilmesi dişetlerinin koruyucu özelliğinin kaybolmasına neden olur. Açığa çıkan diş kökü her türlü uyarıya aşırı reaksiyon vererek hassasiyete neden olur. 

  • Dişeti iltihapları

Dişeti iltihabında dişetleri şiş ve hassas hale gelir. Böylece diş kökünü destekleme ve koruma özelliği kaybolur.
 
  • Dış gıcırdatma

Diş gıcırdatma sırasında özellikle dişin enamel tabakası aşınabilir. Bu tabakanın aşınması hassa ve ağrılı dişlere neden olur.
 
  • Diş beyazlatma maddeleri

Özellikle sodalı ve peroksitli diş beyazlatıcılar ciddi diş hassasiyetine neden olur.
 
  • Diş plakları

Dişlerin köküne yakın bölgelerde diş plakları oluştuğu taktirde hassaslaşmaya neden olur.
Ağız çalkalama solüsyonları :

Özellikle asit içeren ağız çalkalama sıvıları belirgin diş hassasiyetine neden olur. Böyle durumda asit içeren solüsyonlar yerine nötral yapıdaki floridli ağız çalkalama solüsyonları tercih edilmelidir.
Asit içeren yiyecek ve içecekler

Asidik yapıdaki yiyecek ve içecekler dişlerin enamel adı verilen tabakasını eriterek ciddi hassasiyete neden olurlar. Bu nedenle limon, domates, taze narenciyeler ve bunların sıkma suları, salatalık, çay düzenli olarak tüketildiğinde diş hassasiyetine neden olurlar. 

  • Diş müdahaleleri

Diş temizleme, diş yapılandırma, protez çalışmaları, diş restorasyonu gibi işlemler geçici bir süreyle hassasiyete neden olurlar.
 

Diş Ağrısına İlk Müdahale


Burada unutulmaması gereken en önemli durumun bitkisel metodların sadece ağrınınj şiddetinin artmasının önüne geçmede sadece yardımcı olduğudur. Diş Ağrılarında dolğu olsun yada olmasın, çürük yada apse durumlarına bağlı oluşan ağrıların temelinin iltihaplanma olduğu ve ağrının kesilmesi için bu iltihabın kurumak zorunda olduğu hatırdan çıkarılmamalıdır.

Bu noktada başvurulması gereken temel yöntem anti-biyotik tedavisidir. Ancak bunun yanında destekleyici olarak; ağrıyan diş ya da diş etinin üstüne karanfil veya ağzı karanfil yağı ile çalkalamak diş ağrılarını hafifletir. Bunlara ek olarak defne yaprağı ve sirkeyi kaynatıp gargara yapmakta diş ağrısını geçici olarak keser. Küçük bir buz parçasını dişiniz ile yanağınızın arasına koymakta ağrıyı çabucak kesen bir yöntemdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder